logo

Evde hijyen tedbirleri

Virüsten korunmak anlamında yapılan bir çok tavsiye var. Sosyal izolasyon anlamında evde kalınan bu günlerde evde de dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlar şu şekilde hatırlatıyor:

Eğer yurt dışından geldiyseniz evinize ziyaretçi kabul etmemeniz 14 gün kuralının en önemli maddesidir.

Virüs havasız ortamları sevdiği için odanızı sık sık havalandırmalısınız. Her saat başı evi havalandırarak temiz havanın içeri girmesini sağlayabilirsiniz.

Sık sık el hijyeni sağlayın. Ellerinizi su ve normal sabunla 30 saniye boyunca yıkayın.

Tabak, bardak, havlu gibi eşyalarınızı ayırın, ortak kullanmayın. Kullandığınız eşyaları yüksek derecelerde yıkayıp dezenfekte etmelisiniz.

Evden çıkılacaksa, hasta iseniz mutlaka maske takın.

Mümkün olan en az kişiyle temas kurun. Temas yoluyla hemen bulaşan virüse karşı insanlarla aranızda en az 1 - 1.5 metre olacak şekilde iletişim kurmalısınız.

Virüs havasız yerlerde çoğalabileceği için mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanın. Kapalı ve havasız alanlardan kaçınarak virüsün etkilerinden kaçınabilirsiniz.

Soğuk algınlığı belirtisinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer yurt dışından geldiyseniz ve soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsanız mutlaka bir sağlık kurumuna başvurmalısınız.

Rapor almak gerekiyorsa sağlık kuruluşları yetkilidir. Eğer rapor almanız gerekirse sağlık kuruluşlarından 14 gün süreyle rapor alabilirsiniz.

Önemli olan sağlıklı beslenmek

Yapılması gereken, bu kurallara uymak ve evde kalmak. Bu arada kulaktan kulağa yayılan bilgi kirliliklerine dikkat etmek. Geleneksel beslenmeden, bol sebze ve meyve yemekten vazgeçilmemeli.

Milliyet