logo

Kemik erimesi nedir, nasıl korunulur?

Kemik erimesi, vücudumuz çok fazla kemik kaybettiğinde, çok az kemik oluştuğunda veya her ikisinde meydana gelen bir hastalıktır. Osteoporoz olarak ifade edilen kemik erimesi durumu, kemiği zayıflatır ve kemiklerin kırılma riskini artırır.

Osteoporoz, tam anlamıyla bir sünger gibi sıkıştırılabilir anormal gözenekli kemiklere yol açar. İskeletin bu bozukluğu kemiği zayıflatır ve kemiklerde sık kırıklara neden olur. Normal kemik yapısı; kemiğe gücünü veren protein ve kalsiyumdan oluşur. Osteoporozdan etkilenen kemikler küçük bir yaralanmayla bile kırılabilirler.

Osteoporoz ile ilgili kırıklar iskelet sisteminin her kemiğinde meydana gelmesine rağmen, omurga, kalça, kaburga ve bileklerde osteoporozdan kaynaklanan kemik kırıkları daha fazla görülmektedir.

Kemik erimesin belirtileri;

Sırt ağrısı

Bel ve boyun ağrısı

Boy kısalması

Öne eğik ve kambur duruş

Yaygın kemik ağrıları, kemiklerde hassasiyet olarak sıralanmaktadır.

Kemik erimesinin nedenleri ve görülme yaşı ile ilgili AKRA’ya değerlendirmede bulunan Dr. Zülfü Kılıç; “Bazı insanlarda çok dramatik ve hızlı, bazılarında ise yavaş seyrediyor. Gençliğinde insan kalsiyum depolarını doldurmuşsa eğer, bu insanda kemik erimesi daha zayıf ve yavaş olur ki beslenmesine dikkat ediyorsa halen yaşlılığında da kalsiyum almaya da devam ediyorsa ve hareket de varsa, aktivite de varsa osteoporoz rahatsız etmeyecek düzeyde daha zayıf ve yavaş seyrediyor.

Tüm bunların da ötesinde kemikler yaşlılıktan önce zaten erimeye başlıyor ve bu bir doğal seyirdir, fakat erimedeki derece çok önemlidir. Eğer belli bir standardın üstünde erimeye başlarsa en küçük bir travmada kırılmalar ile karşı karşıya kalıyoruz. Diğer taraftan, özellikle bayanlar daha çok kemik erimesi yaşıyor. Bayanlarda hormonel kesintinin ardından kemik erimesi başlar. Buna postmenepozal denir yani menopoz sonrası meydana gelen kemik erimesi.”

Kemik erimesini önlemenin yolları;

Hemen her sağlık sorununu önlemenin şartlarından kabul edilen yaşam tarzına yönelik birtakım değişiklikler, kemik erimesini önlemede de öne çıkıyor. Kişi sigara kullanıyorsa sigaranın bırakılması, düzenli vücut egzersizi veya düzenli bir diyet listesi kemik erimesini önleme yollarından başlıcaları olarak sıralanıyor. Kemik yapısını ve direncini artırmak için; protein, kalsiyum ve D vitamini gibi destekler de vücut direnci için önemli bir etkendir.

“Kemik erimesinden korunmak için değişim lazım” diyen Dr. Kılıç, AKRA’ya yaptığı değerlendirmede;

“Hanımlar evde genelde oturuyorlar. Yaşadıkları problemler var; obezite, kemik erimesi, dizlerde, kalçalarda kireçlenme gibi ciddi sağlık problemleri. Bu ciddi sağlık problemlerini aşabilmek için bir takım değişikliklerin, bir takım atılımların yapılması gerekiyor. Eğer bunlar yapılmayacak olursa, sadece ilaçlardan medet beklemek yanlış olacaktır. İlaçlar bir yere kadar fakat biz kendi yaşamamızı düzenleyecek olursak, yürüyüş, egzersiz gibi hayatımızda bir takım değişiklikler yapacak olursak bu hayatımızı daha uzun süre ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz, önemli olan sağlıklı bir yaşam sürmektir. Uzun süre yaşamaktan kasıt, yatalak veya sürünerek değil sağlıklı ve temiz bir ömür sürmeye çalışmak. Bunlar önemli noktalardandır.” dedi.