logo

Tüketiciler şüpheli gıdaları inceletebilecek

Gerek vatandaş şikayetleri gerekse de kurumların denetimleri sonucunda gıda ürünlerine yapılan denetimlerle taklit ve tağşiş ürünler tespit edilip ifşa ediliyor. Bu işlem dışında dileyen vatandaşlar da şüphelendiği gıda ürünlerini analiz ettirebiliyor.

Bugüne kadar tüketiciler tarafından yapılan ihbar ve şikâyetler neticesinde taklit ve tağşiş ürünlerle mücadele eden bakanlık, artık vatandaşları fahri müfettiş yapacak.

Hali hazırda vatandaş şüphelendiği ürünleri Tarım Bakanlığı'nın laboratuvarlarında test ettirebilirken, analiz ücretlerinin yüksekliği nedeniyle bu sistem işletilemiyordu.

Yapılacak düzenlemeyle analiz ücretlerinin aşağı çekilmesi planlanıyor. Böylece, aldığı üründen şüphelenen her vatandaş bakanlık laboratuvarlarında ürünü test ettirebilecek. Ayrıca getirdiği üründe sahtekarlık tespit edilirse analiz ücreti de iade edilecek.

Sabah'ta yer alan habere göre, 39 ilde bulunan Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda yapılan analiz sonuçları vatandaşa SMS ile bildirilecek.

Buna göre sistem şöyle işleyecek: Vatandaş şüphelendiği bir üründen numune alacak. Bu numune bal ve pekmez gibi ürünlerde 50 gram, baharat, salça ve sosta 30 gram, et, balık, unlu mamüllerde 250 gramdan aşağı olmayacak. Elden teslim edilmesi gereken ürünün hangi firmadan alındığı bildirilecek. Analiz sonucu 2-5 gün içinde vatandaşa SMS ile bildirilecek.

Açık ürünlerin analiz sonucunda taklit veya tağşişe rastlanırsa, deforme olabilme etkisi göz önünde bulundurularak, ürünün alındığı firmaya doğrudan bir ceza yazılmayacak. Bakanlık müfettişleri ürünün getirildiği firmaya kendileri baskın yaparak yeniden bir ürün alacak ve aynı şekilde sorun olduğu ortaya çıkarsa firmaya ceza kesilecek.