logo

TürkAkım’da vana açıldı, Gaz akışı başladı

Rus doğal gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı’nda gaz akışı başladı.

TürkAkım’da başlayan gaz akışıyla birlikte Türkiye bir taraftan kendi enerji arz güvenliğini sağlayıp, Avrupa’ya transit geçişte ücret alabilir duruma gelirken, diğer taraftan güney ve güneydoğu Avrupa için bir enerji köprüsü konumunu pekiştirdi.

Yıllık toplam taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan TürkAkım projesi iki açık deniz boru hattından oluşuyor. Her hat 930 kilometre uzunluğunda. Biri 15.75 milyar metreküp olarak Türkiye’ye gaz vermeye başlayan hatlardan diğeri ise yine 15.75 milyar metreküp gazı Bulgaristan sınırına kadar iletiyor. Avrupa’ya uzanacak bu ikinci kol planlar doğrultusunda Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan’a uzanacak.

Sürekli denetlenecek

TürkAkım için denizin dibinden her biri 15.75 milyar metreküplük kapasiteye sahip, derinliği 2 kilometreyi, uzunluğu 1800 kilometreyi aşan borularla iki paralel hat döşendi.

Boru hatları en az 50 yıl faaliyet gösterecek şekilde inşa edildi.

TürkAkım’la Karadeniz’in altından taşınan doğalgaz, uzman ekipler tarafından sürekli olarak izliyor.

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın derin sulardaki kısmı ise dünyanın en büyük inşaat gemisi tarafından döşenmiş, Karadeniz’in en derin kısımlarında rekor kıran çalışmalar yapılmıştı.

Milliyet