logo

Körfez ülkelerinden haberler

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler... Suudi Arabistan, Katar ve Umman basınında yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Körfez Ülkelerinde daimi statülü ikamet izni

Körfez ülkeleri, gelişmenin bir şartı olarak gördükleri bilim, sanayi ve iş dünyasındaki yenilikleri daha kolay ve hızlı elde edebilmek için programa aldıkları bilim adamları, tıp doktorları, araştırmacı, iş adamı ve sanayicilere daimi statülü ikamet izni verme girişiminde yapılan başvuruları sonuçlandırmaya başladı.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta düzenlenen törenle BAE 2500 yabancı bilim adamı, doktor ve araştırmacıya daimi statüde ikamet izni verdi. Eş zamanlı olarak benzer bir programı yürürlüğe koyan Suudi Arabistan da 19 Ülkeden 73 yabancıya daimi statülü oturma izni verdiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Hükümeti, daimi ikamet başvuruları için iş adamı ve sanayicilerden 800.000 riyal (213.000 $) veya bir yıllık yenilenebilir ikamet için 100.000 riyallık bir yatırım yapmalarını istiyor. Başvurusu onaylanan ilk grupta yatırımcılar, doktorlar, mühendisler ve finansçılar bulunuyor.


Katar Yolsuzluğa Karşı Parlamenterler Konferansının ev sahibi

Yolsuzluğa Karşı Parlamenterler Yedinci Küresel Konferansı, 9-10 Aralık tarihlerinde Doha'da yapılacak. Katar Meclis Başkanı, dünyanın dört bir yanından milletvekillerinin bu konuyla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini paylaşma ve uygun öneriler ve çözümler bulma konusunda iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Umman’daki mahalli diller kayboluyor

Tehlikedeki Diller Atlası’na göre, Umman, en fazla dil çeşitliliğine sahip Körfez ülkesi. Bununla birlikte halen var olan 10 dilin sekizi kaybolma tehdidi altında. Tehdit altındaki diller, ülkenin Dhofar sıradağlarında konuşulan Arapça’nın güneye mahsus bir dialektiği olan Jabbali'den, 5.000 kişi tarafından konuşulan ve nesli tükenen Güneybatı İran dili Kumzari'ye kadar uzanıyor.

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Umman'daki diller üç dil kökünden geliyor: Hint-İran Kumzarı, Lawati (Hocki olarak da bilinir), Zadjali ve Balochi; Modern Güney Arap Harsusi, Bathari, Hobyot, Mehri ve Jabbali; ve Bantu dili Svahili dili.

Tropikal yağmurlar can kaybına neden oluyor

Genel olarak Körfez ülkelerinde görülen tropikal fırtınalara ve hava değişimleriyle birlikte gelen ağır ve şiddetli rüzgar ve yağmur hayatın akışını olumsuz yünde etkiliyor. Umman’da Salı günü, boru hattı projesi yer zemininden 14 metre derinlikte çalışan Güney Asyalı işçilerden altısının ölümüne neden oldu.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel