logo

Mobil dünyada 5G

Türkiye’de mobil dünya hızlı gelişimini sürdürüyor. Cep telefonuyla başlayan devrim son sürat devam ediyor. İletişim teknolojileri ilerlerken yeni teknolojilerle de hayatımızı kolaylaştırıyorlar. Bugün ülkemizde 4.5G deneyimini en üst düzeyde yaşarken, bir sonraki teknoloji olan 5G için ise hazırlık yapılıyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de cep telefonu abone sayısı her geçen gün artıyor. Son verilere göre, dünyada 2015 yılında 4.15 milyar olan cep telefonu kullanıcı sayısı, 2019 yılında 53 milyon artarak 4.68 milyara ulaştı. Bunun 2020’ye kadar 4.78 milyara ulaşması bekleniyor.

81.6 milyon abone

Türkiye’de ise ilk cepten telefon konuşması 1994 yılında yapıldı.

Ülkemizde de o günden beri bu alanda çok hızlı gelişmelere tanık olduk. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan 2019 yılı ikinci çeyrek raporuna göre, 2019’da sabit abone sayısı 11.5 milyon, mobil abone sayısı ise 81.6 milyon oldu.

5G hızıyla geliyor

2020 yılına yaklaşırken ise, artık ülkemizde 5G konuşuluyor. Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G, mobil haberleşmenin bir sonraki aşaması.

3G’den 4.5G’ye geçişte konuştulan hız ve kapasite artışı, son kullanıcının hissedebileceği düzeyde fark sağlamış ancak getirdiği fark bununla sınırlı kalmıştı. Dünyada gelişmiş ülkeler bu teknolojiye geçmeye başladı. 5G’nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülüyor.

Ülkemizde de BTK’nın düzenleyeceği frekans ihalesinin ardından kurulacak uyumlu baz istasyonlarıyla kullanılabilir hale gelecek. 2020 Mart ayında BTK tarafından yapılması beklenen 5G ihalesinde operatörler aynı 4.5G’de olduğu gibi ilgili frekans bantlarını paylaşacak. Türkiye’nin, dijital dönüşümü hızlandırma ve 5G’ye geçen ilk ülkeler arasında olma hedefi var.

Milliyet