logo

Körfez ülkelerinden haber özetleri

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler... Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan yeni bir Umre Vizesi hazırlığında...

Suudi Arabistan, vatandaşların ve ikamet izni olan yabancıların, sorumlulukları altında üç ile beş umreciye ev sahipliği yapmasına imkân sağlayacak 90 günlük yeni bir vize başlatmaya hazırlanıyor. Bir yıl boyunca, kişi başına 133 dolar karşılığında elde edilebilecek yeni vize türünde, gurbetçilerin aile üyeleriyle sınırlı olmakla birlikte, Suudi vatandaşlarının herkesi ağırlayabilecekleri ifade ediliyor. Vize aynı zamanda ülke içinde esnek seyahat edebilme imkânları da sağlayacak.

Katar - Türkiye Yüksek Strateji Komitesi toplandı...

Katar-Türkiye Yüksek Stratejik Komitesi üst düzey yetkilileri geçtiğimiz hafta Katar”ın Başkenti Doha’da beşinci kez toplandı. Toplantıda yapılan konuşmalarda ekonomik ikili ilişkilerin ilerleyişine değinilerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2017'den itibaren (% 78) artarak 2.4 milyar dolara ulaştığı ifade edildi. İki ülkenin çeşitli kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, iki taraf arasında bir takım taslak anlaşmalar ve iki taraf arasındaki mutabakat zaptı imzalandı.

Körfez’de Tropikal kasırgalar ve Suudi Arabistan’da sel...

Geçtiğimiz hafta boyunca Hint Okyanusu’nda gelişerek Arap Denizi’nde de etkisini hissettiren tropikal hava değişimleri rüzgar ve yağmur Körfez genelini etkisi altına alırken, Suudi Arabistan’ın kuzeydoğu kesimlerinde şiddetli yağmurun yedi kişinin ölümüne ve 11 kişinin yaralanmasına neden olduğu bildirildi. Kuveyt'in yaklaşık 100 kilometre güneybatısında, kuzeydoğudaki Hafer el-Batin kentindeki kurtarma hizmetleri, 16 evin boşaltıldığını duyurdu.

Sharjah’ta Uluslararası Kitap Fuarı...

BAE, Sharjah Şehrinde 37 yıldır düzenlenen ve alanında dünyanın en büyüklerinden biri olarak kabul edilen uluslararası kitap fuarı, 38. Kez kitap ve sanatseverlerle buluştu. 11 gün sürecek olan fuarda, sadece uluslararası yayınevlerinin kitap sergileri değil aynı zamanda birçok kültürel ve sanatsal etkinlik 9 Kasıma kadar devam edecek.

BAE- Suudi Ortak Turist Vizesi yolda...

Suudi Arabistan ile BAE arasında ortak bir vize başlatmak için görüşmeler sürüyor. 2020'de başlatılması beklenen yeni vize, BAE'ye gelen ziyaretçilerin Suudi Arabistan'ı da ziyaret etmelerine izin veriyor.

Suudi Arabistan yabancı üniversitelerin şubelerine yeşil ışık yakıyor...

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, yabancı üniversitelerin Suudi Arabistan’da kampüs açabilmesinin yolunun açıldığını duyurdu. Eğitim Bakanlığı da, kararın yüksek öğretimin güçlenmesi ve kalitenin yükselmesi için bir sıçrama olacağına inanıyor.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel