logo

'Hızlı yemek diyabeti artırdı'

Türkiye’de diyabetin giderek yaygınlaştığına vurgu yapan Dr.İlhan Satman, “Türk toplumunun hızlı ve fazla beslenme sorunu var. Tencere yemeği yerini fast food’a bıraktı. Sipariş hatları diyabetli sayısını artırdı” dedi.

Satman adeta salgın haline gelen diyabet sorununu, “Türkiye’de yeme, içme konusunun abartılmasına” bağlıyor. Satman “Yaklaşık 25 yıl sonra Türkiye dünyanın en yoğun yaşlı diyabetli nüfusuna sahip 8. ülkesi olacağı tahmin ediliyor. Avrupa kıtası içinde Türkiye, halen diyabet prevalansının en yüksek olduğu 1. ülke” dedi ve şöyle devam etti:

“Türk toplumununu hızlı ve fazla beslenme sorunu var. Hızlı erişebileceğimiz yemekleri tercih ediyoruz. Tencere yemeği büyük kentlerde yerini yemek sipariş hatları ve fast food ürünlere bırakmış durumda. Sipariş hatlarının çıkması diyabetli sayısını arttırmış durumda. Zamansızlık bahanesi öne sürülüyor ancak insanlar akıllı telefonlarına ayırdıkları sürenin yüzde 10’unu spor veya egzersiz yapmaya ayırsa sorun kendiliğinden çözülecek. Telefon ve dijital bağımlılık gereksiz bir kısırsı döngüye neden oldu. Türk halkı, akıllı telefon kullanım süresini abartmış durumda. Genç nesli bu konuda uyarma ve uyandırma zamanı geldi, geçiyor.”

Etiket okunmuyor

Satman sağlıklı yaşam için şu uyarılarda bulundu:

“Çocuklarımızı hareketli yaşam konusunda anaokulundan itibaren eğitmemiz gerekiyor. Çocuklara mutlaka fiziksel aktivite dersi ve zorunluluğu getirilmeli. Yiyecek, içecek kültürü yeniden gözden geçirilmeli. Kantinde logo uygulamasıyla ilgili aksaklıkları el ele verip düzeltmemiz gerekiyor. Çocukluk dönemi diyabette daha şanslıyız. Genetik özellikler çocuklarımızı koruyor ancak sorun ilerleyen dönemde beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlarla ortaya çıkıyor.

Türkiye’de şeker tüketimi çok fazla ve kişi bazında kalori fazlamız var. Kimse aldığı ürünlerin etiketini okumuyor. Diyet ürünlerinin içinde de katkı maddeleri olabiliyor."

Milliyet