logo

Kenevir ekim alanında artış

Kenevir ekim alanı 5 kat artarken ilk hasat ürünlere tekstil ve otomotiv sektörü talip oldu. Geçen yıl 200 dekar olan lif, tohum ve sap amaçlı kenevir ekim alanı, bu yıl 5 kat artış göstererek bin dekara ulaştı.

Türkiye’de 1989’da 42 bin dekar olan kenevir ekim alanı 1999’da 5 bin 360 dekara ve 2009’da 66 dekara düştü. Son olarak geçen yıl 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı.

Yürütülen çalışmalar neticesinde bu yıl yaklaşık bin dekarda lif, tohum ve sap amaçlı ekim alanına ulaşıldı. Türkiye’de tescilli kenevir çeşidi bulunmazken, mevcut ekilişler yerel popülasyonlardan elde edilen tohumluklarla yapılıyor.

İki endüstriyel kenevir çeşidinin tescil çalışmalarının yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. Ülkenin kenevir tohum ihtiyacını karşılayacak şekilde çiftçiler tarafından tohumluk kenevir üretimi yapılıyor. Ekim ayı itibarıyla ürün hasadında sona gelindi. Yeterli miktarda tohum üretilmesiyle üreticilerin talep ettiği tohum ve kenevir endüstrisine yönelik yatırımlar için ham maddenin karşılanması hedefleniyor.

AA