logo

Hazır giyimde Afrika talebi

Hazır giyimde markalaşan Osmanbey, Merter ve Laleli artık ihracat pazarına Afrika’yı da ekledi. Geliştirdikleri lokal markalarla Afrika'da hızlı yükselen üç merkez gelecek 5 ila 10 yıl içinde satışlarının yüzde 25’ini bu pazara yapmaya hazırlanıyor.

Hazır giyim ve konfeksiyon alanında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan İstanbul Laleli, Merter ve Osmanbey’de Rusların yerini Afrikalılar almaya başladı. Son 10 yıldan bu yana Türkiye’ye yönelen Afrikalı alıcılar işlemlerini giderek artırıyor.

Afrika'nın 5 yıl önce 3 pazardan aldıkları pay yüzde 5 iken, bugün yüzde 15'lere kadar çıktı. Sektörün bir dönem ana pazarları olan Doğu Bloku ve Avrupa pazarında artışlar yüzde 2 ila 5 gibi gibi sınırlı bir oranda gerçekleşirken, Afrika pazarındaki artış ağustos ayında yüzde 50’yi buldu. İlk 9 ayda bu coğrafyaya yapılan ihracat yüzde 38 artarak 600 milyon dolara ulaştı.

Hazır giyim sektörü temsilcileri Türkiye’nin coğrafi yakınlığının büyük avantaj sağladığını belirterek satışların istikrarlı bir şekilde artacağını öngörüyor.

Dünya