logo

Okuldan döner dönmez ödev yapılmamalı

Ders zili çaldı. 18 milyonunüzerinde öğrenci ve 1 milyon öğretmen dersbaşı yaptı. Uzun tatil dönüşü öğrencilerin en çok zorlandığı konu ise ödevler oluyor. Ödev yapmak istemeyen çocukların velileri de zorlanıyor. Bu konuda öğrenciyle birlikte öğretmen ve veliye de sorumluluklar düşüyor.

Tatil dönüşü öğrenciler, ödevlere nasıl konsantre olabilir? Veliler, ödev yapmak istemeyen çocuğa nasıl yaklaşmalı? Öğretmenler nasıl ödev vermeli? Bu soruları, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Ekşi’ye sorduk. Profesör, velileri çocukları okuldan gelir gelmez ödev yapmaya zorlamamaları konusunda uyarıyor. Ekşi’nin öğretmen, öğrenci ve velilere tavsiyeleri şöyle:

40 DAKİKA ÇALIŞMAYA 10 DAKİKA MOLA

Öğrencilerin, ödevin yararlı bir pekiştirme aracı olduğuyla ilgili bilinci kazanmaları önemli. Ödevlerin verilme amacını bilmeleri, uyumlarını kolaylaştırır.

Çocukla birlikte, performansı göz önünde bulundurularak çalışma planı hazırlanmalı. Ortalama 40 dakika çalışmaya, 10 dakika mola şeklinde düzenlenmeli. Küçük yaş gruplarında süre 30 ve 10 dakika olabilir.

Ödevin parçalara bölünerek, kısa molalarla yapılması motivasyonun sağlanması ve dikkatin sürdürülmesi açısından önemli.

Her gün benzer saatlerde başlanılarak ödev yapıldığı bir düzenin oluşturulması, bir sonraki çalışma zamanına geçişi kolaylaştırır.

Çocukların ödeve daha sağlıklı konsantre olabilmesi için motivasyonlarının yüksek olduğu çalışma saatleri belirlenmeli.

Çalışmaya başlamadan önce, gerekli malzemeler hazır olursa masadan sık sık kalkarak dikkatin dağılmasının önüne geçilir. Ödev kutusu oluşturmak, alternatiflerden biri.

Hürriyet