logo

Uykusuzluğun sebep olduğu rahatsızlıklar

Uyku sorunları olanların ömürleri azalıyor. Kötü uyku ömrü kısaltıyor. Kısa ve kalitesiz bir uyku yaşamın süresini de kalitesini de altüst ediyor. Uykumuz törpülenip parçalandıkça, bölünüp hırpalandıkça yaşam süremiz kısalıyor. Bu çok net ve açık bir bilgi. Günde 7-9 saat süreli bir uyku ise en ideali.

Uyku ve kaza

Uyku süre ve kalitesinde ufak bir değişiklik iş, ev ve trafik kazalarını tetikliyor. Neticede sadece “uykusuz kalan kişi”nin kendi zarar görmüyor, çevresindekilere de zarar veriyor. Trafik kazalarında en çok kayıp uykusuzluk neticesinde gelişen kazalarda yaşanıyor. Her yıl yüzlerce insanımız uyku sorunlarının yol açtığı trafik kazaları ile sakatlanıyor veya yaşamını yitiriyor.

Uyku ve kanser

Uyku sorunlularının herhangi bir kansere yakalanma riskleri mışıl mışıl uyuyanlara oranla çok daha yüksek. Nedeni net: Uykusuzluk kanserle mücadelede önemli görevler üstlenen “doğal katil hücreleri”nin sayısını da iş yapma yeteneklerini de azaltıyor. Sorun açık: Uyku problemi olan kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserinin daha sık olduğu anlaşılıyor.

Uyku ve damar

Uyku sorununuz varsa kalp-damar hastası olma ihtimaliniz hatta inme-felç geçirme ya da koroner ve serebral arterlerinizi pıhtı ve plaklarla tıkayıp kalp ve beyin krizi geçirme şanssızlığınız çok yüksek bir olasılık. Bu kötü neticelerin en önemli nedenleri ise uykusuzların hipertansiyon, diyabet, obezite ve damar hasarına daha kolay paçalarını kaptırmaları.

Uyku ve diyabet

Eğer yeterli ve kaliteli bir uykunuz yoksa tip 2 diyabete yakalanma olasılığınız daha yüksek. Uykusuzların insülin direnci, reaktif hipoglisemi gibi problemlere daha sık yakalandıkları kesin. Uyku sorunlarının mevcut bir diyabetin ayarını da güçlendirdiği biliniyor. Kısacası uyku kaybı hipertansiyon için değil, Tip 2 diyabet hastalığı için de önemli provokatör.

Uyku ve kilo

Uykusuzların metabolik yapılanları da altüst oluyor. Açlık atakları, gece yemeleri, kortizol, adrenalin, noradrenalin banyoları insülin patlamaları ile sonuçlanıyor, neticede de kilo sorunu ve obezite kapı komşunuz olabiliyor. Uyku kaybı kilo yaparken, gelişen obezitede uyku apnesi ve horlama nedeniyle uyku kalitesi iyice bozuluyor.

Hürriyet / Osman Müftüoğlu