logo

Ağır okul çantaları çocuklara zarar

Aşırı yüklenmiş çantalar, boyun ve sırtın öne eğilmesi, duruş bozuklukları ve akciğerlerin hacminde azalma gibi sonuçlara sebep oluyor. Yeni eğitim döneminin açılmasına sayılı günler kala uzmanlar okul çantaları için hem eğitimcilere hem de ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Ayşe Nur Bardak, “Okul çantası ve içindeki eşyaların toplam ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’unu aşmamalıdır. Aşırı yüklü çantaların kullanılması, enerji tüketiminin artması, arkadan binen yük sebebiyle boyun ve sırtın öne eğilmesi, duruş bozuklukları ve akciğerlerin hacminde azalma gibi sonuçlara sebep olur. En iyi alternatif sırt çantaları ile çekilebilen tekerlekli çantalardır. Çanta seçerken, hafifliğine ve üzerinde ağırlık yapan süslemelerin olmamasına dikkat edin.

Sırt çantaları iki geniş ve destekli omuz askısı, bel kemeri ve sünger desteği bulunan ergonomik yapıda olsun. Çocuklar genelde çantalarını tek omuzda taşımayı severler ancak bu durum vücudun çantanın olduğu tarafa doğru eğilmesine ve omurgaya yük binmesine neden olur. Omurgaya binen yüklerin bu şekildeki değişimi omurganın yaralanması ve dengesizliğe yol açabilir. Ağırlığın çanta içinde eşit olarak dağılmasına ve belirli bölgelerde toplanmamasına dikkat edilmeli. Çantada birden fazla bölme ve cep bulunması, ağırlığın eşit bir şekilde dağılmasını da sağlar” tavsiyelerinde bulundu.

Milliyet