logo

Yurt dışındaki Türk vatandaşlara kolaylık

Yurt dışında yaşayan yaklaşık 6,5 milyon Türk vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için birçok alanda yasal düzenleme yapıldı.

Yurt dışındaki vatandaşların eğitim, ulaşım ve resmi işlemlerini daha rahat ve hızlı yapabilmesi için hukuk alanlarda yeni adımlar atıldı. Yeni düzenlemelerle artık vatandaşlar noter, diploma denkliği, adli sicil işlemlerini ve sınır kapılarındaki geçişleri daha rahat yapıyor.

Yapılan düzenlemeler arasında yurt dışında yaşayan vatandaşlara, konsolosluklar aracılığıyla verilen noter hizmetleri de yer alıyor.

Eğitim alanında hayata geçirilen düzenlemeler kapsamında, yurt dışında yaşayan vatandaşlara internet üzerinden diploma denklik başvuru imkanı sağlandı.

Bir diğer uygulama da yabancı dilde adli sicil belgesi almaya getirilen kolaylık oldu.

Daha önce yurt dışında adli sicil belgeleri yalnızca Türkçe olarak veriliyordu, şimdi ise artık vatandaşlar, yabancı dilde hazırlanmış adli sicil belgelerini doğrudan Türkiye'nin dış temsilciliklerinden alabiliyor.

Gümrükte kolaylık

Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen vatandaşların, ana vatana geliş ve gidişlerinde gümrük kapılarındaki işlemlerini daha hızlı yapabilmeleri için çeşitli düzenlemeler yapıldı. "Taşıt Ön Beyan Uygulaması" ile yabancı plakalı özel araçlarıyla Türkiye'ye giriş yapacak yolcular, gümrük kayıt işlemlerini artık daha kolay ve hızlı tamamlıyor.

Yurt dışında yaşayanların Türkiye'ye getirdiği ve şirket adına kayıtlı araçlara verilen 30 günlük süre de geçen ay 90 güne uzatıldı.

 

AA