logo

Sulama suyunuzu güneşten sağlayın

Bedava enerji kaynağı güneş, tarımın da hizmetinde. Güneş enerjisiyle, şebeke elektriğine ihtiyaç duymadan tarımsal sulama yapılabiliyor. Sulamada kullanılan güneş enerjisi sistemleri 5-7 yıl arasında kendini amorti ediyor.

Güneş enerjisi, konutların yanı sıra tarım ve sanayide de gelişen bir elektrik kaynağı. Güneş enerjisini yatırımlarında kullananlar teşviklerden yararlanabiliyor. Tarımsal sulamada da gelişen bir alternatif olan güneş enerjisi ile birçok üründe şebeke elektriğine ihtiyaç duymadan tarım yapmak mümkün. Sulamada kullanılan güneş enerjisi sistemleri 5-7 yılda kendini amorti edebiliyor ve arazinin büyüklüğüne göre 10 bin liraya kadar mal edilebiliyor.

Gümrük muafiyeti

Güneş enerjisinde evlerin yanı sıra küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere de çeşitli teşvikler sağlanıyor. Yatırım Teşvik Belgesi ile enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az yüzde 20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliğine yönelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca uygun görülecek yatırımlar destekleniyor.
Güneş enerjisi yatırım teşvik belgesi ile makine ekipman alımları için KDV ve gümrük muafiyeti sağlanabiliyor. Türbin ve jeneratörler ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı da teşviklerden yararlanabiliyor. Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan yetiştiricileri ile seracılar KOSGEB üzerinden teşvik alabiliyor.

Sulamayı destekliyor

Güneş enerjisinde en önemli gelişim alanlarından birisi de tarım. Güneş enerjisi sulama sistemleri, şebeke elektriğinin bulunmadığı yerlerde sulama için destek sağlıyor. Bu sistemlerde fotovoltaik(PV) paneller ile üretilen elektrik enerjisi akülerde depolanarak çiftçinin enerji ihtiyacını gece gündüz) karşılayabiliyor. Bu kapsamda DC su pompaları ile güneş enerjisi sulama sistemleri, akü destekli pompalar ile güneş enerjisi sulama sistemleri, mobil güneş enerjisi römork sulama sistemleri gibi sistemler kurulabiliyor.

Milliyet