logo

Üniversite adaylarının tercih heyecanı

Üniversite hayali kuran yaklaşık 2,5 milyon adayın katıldığı YKS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih süreci de başladı. Üniversite tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak; adayların 24 tercih hakkı bulunuyor.

Adayların istedikleri bölümlere yerleşmeleri için iyi puan almaları kadar, doğru tercih yapmaları da çok önemli.

Kılavuzu iyi inceleyin

Puanınız ve mezun olduğunuz okul türünü göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceğinizi kılavuzdan belirleyin.

Özel koşullara dikkat!

24 tercih hakkınız var. Ancak tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Örneğin, sadece 4 tercih yapmak istiyor ve bunlardan herhangi birine giremediğiniz takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsanız, bu dört programı tercih listesine yazabilirsiniz.

Tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak. O nedenle tercih listesini düzenlerken dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle kılavuzu çok iyi okuyun. Tercih etmeyi düşündüğünüz programların okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını inceleyin, koşulları tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyin.

Bir aday, puanları ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabiliyor. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihi olacak. Bunun altında kalan tercihler işleme konmayacak.

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci sıraya yazın ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayın. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemenizde yarar var.

Milliyet, AA