logo

İklim değişikliği nasıl algılanıyor?

Küresel ısınma ve iklim değişikliği artık etkilerini üretim zincirinden toplumsal yaşama kadar hayatın her alanında oldukça fazla göstermeye başladı. Dünyada sel, hortum, kuraklık ve orman yangınları gibi doğal afetlerin gerçekleşme sıklığı artarken Türkiye de bu olaylardan en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor.

İklim değişikliği ile kuraklık, sel, orman yangını gibi aşırı hava olayları kaynaklı afetler arasında önemli bir ilişki bulunuyor.

Araştırmaya göre Türkiye’de toplumun büyük çoğunluğu aynı zamanda sel ve kuraklık gibi afetlerin arttığını ve bu afetlerin nedeninin iklim krizi olduğunu düşünüyor. Toplumun yüzde 71’i iklim değişikliğine bağlı afetlerin arttığını ve son yıllarda yaşanan sel, kuraklık, aşırı sıcaklık gibi düzensiz hava olaylarında iklim değişikliğinin büyük rolünün olduğunu düşünüyor.

Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 23’ü ise iklim olaylarında bir değişim göremediğini aktarıyor. İklim değişikli konusunda endişeli olmayanların ve etkilerini gözlemleyemediğini söyleyenlerin büyük bölümü ise “Endişeli değilim çünkü iklim değişikliğinin ne olduğunu bilmiyorum” yanıtını veriyor.

Hürriyet