logo

Yaz aylarında gıda zehirlenmesine dikkat

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte besin zehirlenmesi vakaları da artıyor. İlk belirtiler tüketimin hemen sonrasında görülebildiği gibi 72 saate de yayılabiliyor.

Doktor Mehmet Demirkaya; "Besinlerde bulunan mikrorganizmalar üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği olumsuz koşullar nedeniyle çoğalmaya başlar ve toksin üretirler sonrasında besin zehirlenmesine yol açar. Bu mikroorganizmalar da bakteri, virüs ve parazittir.

Yiyeceklerin muhafaza koşulları önemli

Tüm yiyecek maddelerinin üstlerinin kapatılması ve soğutulması gerekir ayrıca gıda maddelerine dokunmadan önce ellerin temiz olmasına özen gösterilmelidir. Zararlı bakterileri öldürmek için tüketilecek olan etlerin buzlarının iyice çözülüp pişirilmesi gerekir. Pastörize edilmemiş sütten, çiğ yumurtadan ve az pişmiş etten kaçınılmalıdır.” dedi.

Gıda zehirlenmesi nasıl belli olur?

En yaygın belirtiler, mide ve bağırsakların iltihaplanması nedeniyle kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Ancak, bazı gıda zehirlenme türlerinde ateş, kas zayıflığı görülebilir. Kuluçka dönemleri değişkendir. Bazı gıda zehirlenme türlerinde hastalık semptomları birkaç saat içinde görülebilir. Bazılarının görülme süresi ise 12-48 saati bulabilir.

Gıda zehirlenmesi, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır ve zehirlenme şüphesi doğduğunda en yakın hastaneye gitmek gerekir. Ancak hastaneye gidene kadar ve doktor kontrolü sonrasında da basit yöntemler uygulayabilir, hastalığın şiddetini doğal çözümlerle azaltılabilir.

Bol bol su için

Şiddetli kusma ve ishal sonucu aşırı sıvı kaybı sağlık açısından çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bol bol su içilmelidir. Aşırı sıvı kaybı nedeniyle vücudun kaybettiği mineral kaybını maden suyu içerek karşılanabilir.

Meyve posası tüketin

Meyve posası tüketimi gıda zehirlenmesine karşı güçlü direnç sağlar. Potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından oldukça zengin olan muz; mangan, bakır, flor, magnezyum, kalsiyum, potasyum açısından zengin olan elma gibi meyvelerin posasını yemek vücudu güçlendirir. Kızarmış besinler yerine haşlanmış veya fırınlanmış sebzeler tercih edilmelidir. Çorba her zaman bir şifadır. Şekersiz ve limonlu bir kahve de ishali geçirmeye yardımcı olur."

TRT Haber