logo

Kazakistan finansta liderliği hedefliyor

Yeraltı kaynaklarının zenginliği ve petrol ile madenciliğe dayalı ekonomisiyle bilinen Kazakistan, Avrasya bölgesinde finans sektöründe lider olmak için geliştirdiği stratejiyi hayata geçiriyor. 

Kazakistan, 4 günlük Astana Finans Günleri organizasyonunda, sermaye piyasalarının bölgesel geleceği, İslami finans uygulamaları, finans alanında nitelikli insan gücünün oluşturulması gibi başlıkların yanı sıra, ekonominin dönüşümünde finans sektörünün oynaması gereken role ilişkin de görüşler dile getirildi.

Eski adı Astana olan başkent Nur Sultan'da uluslararası finans merkezi kurulabileceğine ilişkin hükmün 2015'te anayasaya konulmasının ardından çalışmalarına başlanan Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC), Temmuz 2018 döneminde faaliyete geçti.

Karşılaşılabilecek anlaşmazlıklar konusunda uluslararası şirketlere güvence sağlayabilmek amacıyla kurulmasına karar verilen mahkeme ve tahkim merkezi, Astana Finans Günleri organizasyonu çerçevesinde açıldı ve çalışmalarına başladı.

Kazak yönetiminin bir diğer önemli adımını ise İslami finans alanında bölgenin lideri olmak için geliştirdiği yol haritası oluşturdu. Ülkeye gelen yabancı sermayeye 2066 yılına kadar tam vergi muafiyeti de tanıyor.

AA