logo

Tütünle mücadele çalışmaları sürüyor

Tütünle mücadele programı kapsamında denetim ekiplerince 2009'dan bu yana Türkiye genelinde 22 milyon 852 bin 971 denetim gerçekleştirildi.

Sigara dumanı, ısısı ve içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturarak solunum yollarında ve akciğerlerde hastalıklara yol açıyor. Bunlar arasında, akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer alıyor. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor

Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Sigara dumanında 5 bin 300'den fazla kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerden 70'den fazlası kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanıyor.

Dünyada her yıl 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve 1,6 milyonunun da hastalığa bağlı sebeplerden hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Sigara dumanına maruz kalmak akciğer kanseri riskini artırıyor

Türkiye'de tütünle mücadele çalışmaları, kamu otoritesinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın iş birliğinde kararlılıkla sürdürülüyor.

Tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalar arasında çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanına pasif maruz kalmanın önlenmesi yer alıyor. Aktif içicilik ve ikinci el maruziyet (pasif maruziyet) kanıtlanmış riskler içeriyor.

İkinci el sigara dumanı, lösemi, lenfoma, santral sinir sitemi tümörleri ve karaciğer kanserine sebep oluyor. Yapılan araştırmalara göre, pasif maruziyetin de akciğer kanseri riskini arttırdığının altı çiziliyor.

Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilerek ve sigara kullanmak istemeyenlere "Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı" ve Sigara Bırakma Poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanıyor.

AA