logo

Çiftçi buğdaydan farklı ürünlere yöneliyor

Yüksek girdi maliyetine karşılık istediği geliri elde edemeyen çiftçi buğday üretimi yerine maliyeti daha düşük ürünlere yöneliyor. Buğday ambarı olarak bilinen İç Anadolu’da kıraç topraklarda çiftçiler buğday yerine, arpa, nohut gibi alternatif ürünlere yönelirken Çukurova ve Ege gibi sulu tarım yapılan alanlarda ise buğday yerine mısır ve pamuk tercih ediliyor.

Çiftçinin buğdaydan uzaklaşması ithalatı artırırken gelecek açısından endişe verici olarak nitelendiriliyor.

Üretim alanı daralıyor

Buğday ekim alanlarının 2000’li yılların başında 9.2 milyon hektar olduğu, 2018 yılında 7.2 milyon hektara kadar gerilediği dile getirilerek, üretim alanlarının daralmasına rağmen verimlilikteki artışla üretim miktarında çok büyük düşüş olmadı. Ancak, üretim alanlarındaki daralma bundan sonra üretimin de azalmasına neden olacak. Artan nüfusa rağmen üretimin azalması ihtiyacın daha fazla ithalatla karşılanmasına neden olacak.

Buğdayda üretim alanlarının daralmasının en önemli nedeni üreticinin buğdaydan elde ettiği gelirin diğer alternatif ürünlere göre daha düşük olması. Bu nedenle buğday ambarı olarak bilinen İç Anadolu Bölgesi’nde çiftçiler dekar başına verimi ve geliri daha yüksek olan arpa, nohut gibi ürünler ekiliyor. Ege, Çukurova gibi sulu tarımın yapıldığı bölgelerde ise çiftçi buğday yerine mısır, pamuk ekimine yöneldi. Trakya’da ise buğday yerine ayçiçeği, kanola gibi yağlı tohum bitkileri tercih ediliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Güldal, hububat ürünlerinden başlayarak bundan sonra Ofis’in alım yapacağı tüm ürünlerde fiyatların hasattan en az 15 gün önce açıklanacağını söyledi. Hububat üretiminin gıdanın güvencesi olduğunu anlatan Güldal: “Üretim maliyetlerindeki artışa bağlı olarak buğday ekim alanlarında bir miktar kayıp oldu. Geçen yıla göre buğday üretim alanlarında bir düşüş var. Ancak bunun olumlu hava koşulları ve verimlilik artışı ile telafi edileceğini ve geçen yılla aynı miktarda buğday üretimi olacağını düşünüyoruz. Arpa üretiminde ise bir miktar artış olacak.

Dünya