logo

Ramazan ve zekât

Ramazan’da açlık duygusu insanda farkındalığı, empatiyi tetikleyen bir özelliğe sahiptir. İnsanlar acın halinden daha iyi anladıkları için hem iftar sofrası açarak hem de fakirlerin dertlerine dokunacak işler yapmaya çalışıyorlar.

Zekat için aslolan malın üzerinden nisap miktarının üzerinden bir yılın geçmesidir. Ama Ramazan’da Allah’ın bizim infaklarımıza daha çok ecir vereceğinden ve Ramazan’da insanlarımızın ihtiyaçlarının görülerek bayrama daha mutlu çıkmaları sağlanacağından insanlar zekatlarını Ramazan ayında verirler. Böylelikle kendi gönül dünyalarında Ramazan’ın rahmeti ve bereketiyle bir coşku meydana gelir.

Böylelikle diğer insanların Ramazan’dan ekonomik olarak da fayda sağlayacak bir iklim meydana gelir. Bir de Ramazan’ın bayram sabahı itibariyle vacip ola n ve verilen Sadaka-i fıtır vardır. Ramazan’a sağlıkla kavuştum, oruç tutmaya da muvaffak oldum diye insanların bir infak var.

Bu miktar üzerinden oruç tutan herkes ihtiyaç sahibi insanlara böylece infakta bulunur. Ki bunu bayram öncesinden vermek uygun olur. Ramazan Bayramı’na giren insanlar ihtiyaçlarını karşılasınlar, bayramın sevincini aile olarak, toplum olarak yaşamış olsunlar.

Milli Gazete