logo

Arakanlılar için dönüş çağrısı

Bangladeş Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkelerini terk etmek zorunda kalan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönüşünü sağlamak için iki ülke arasında oluşturulan Ortak Çalışma Grubunun Myanmar'ın başkenti Nepido'da düzenlenen dördüncü toplantısında, Myanmar'a, Arakanlı mültecilerin temel haklarının sağlanması çağrısında bulunulduğu bildirildi.

Açıklamada, Bangladeş'in, geri dönenlerin hareket serbestisi ve güvenliğini garanti altına almak da dahil, haklarını sağlamak için yasal ve idari engellerin kaldırılmasının vurguladığı aktarıldı.

Bangladeş'in ayrıca Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ve ilgili ortaklar da dahil uluslararası toplumun, Arakan eyaletindeki durumu iyileştirme konusuna daha fazla katılımına izin verilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, daha fazla güven ortamı oluşturmak adına bu aktörler arasındaki eylemlerin koordinasyonu için öneride bulunulduğu ifade edildi.

Açıklamada, iki tarafın da Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönebilmeleri için vatandaşlık doğrulama sürecini hızlandırma konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

AA