logo

Bor temelli yakıt pili üretildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan elektrikli araçlar için menzili ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için uçuş süresini artırmaya yönelik bor temelli yerli yakıt pili sistemlerini üretmeyi başardıklarını açıkladı. Dönmez, "Şu anda ürün geliştirme ve ticarileştirme çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Bor madeninin avantajları

Dönmez, bor madeninin mukavemet artırıcı ve alev geciktirici özellikleri yanında kanser önleyici, enerji taşıyıcı ve depolayıcı özellikleriyle 250'den fazla alanda kullanıldığını belirterek, "Bor bitkilerin soğuklara, hastalıklara ve zararlı türlere karşı dayanıklılığını artırarak tarımsal verime önemli katkı sağlıyor. 2018'de tarımda toplam 4 bin tonun üzerinde rafine bor ürünü kullanıldı. Yaptığımız araştırmalar sonucu farklı ürünlerde bor uygulamasının yapıldığı projeler sonucunda verimde yüzde 20'lere varan artış olduğunu gözlemledik. Bunlara ilaveten yurt dışına 9 bin tonun üzerinde borlu gübre ihraç ettik. Hindistan'dan Amerika'ya, Çin'den Brezilya'ya kadar geniş bir coğrafyadaki tarım sektörüne borlu gübre fayda sağladı." dedi. 

Bor ihracatında artış

Dönmez, geçen yıl bor ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığına dikkati çekerek, "Böylece ham madde satan değil, işlenmiş uç ürün ihraç eden bir konuma yükseldik. Bugün itibarıyla 110 ülkeye bor ihraç ediyoruz. Bu rekoru daha da geliştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

AA