logo

Gümrüksüz Afrika yeni fırsatlar sağlayabilir

1.2 milyar nüfuslu kıta, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini kurma yolunda ilerliyor. 22 ülkenin imzaladığı Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi anlaşmasının onay süreci tamamlandığında, Afrika, gümrüksüz bir kıtaya dönüşecek.

Birçok ülkenin Afrika ile bağlarını güçlendirme yarışını hızlandırdığı son yıllarda Türkiye dünyanın en kalabalık ikinci kıtasında hedef büyütenler arasında. Geçtiğimiz günlerde son olarak Gambia’nın da imza koyması ile hayata geçirilmesinin önü açılan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCTA) anlaşması, Türkiye’nin büyüyen ticari hedefleri için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Çünkü Afrika’da ticari bariyerlerin kalkmasıyla ‘gümrüksüz bir kıta’ oluşacak. Bunun 2030 yılına kadar ek 140 milyar dolarlık ithalat potansiyeli doğuracağı belirtiliyor.

Dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi olacak AfCFTA için beklenen imza geçtiğimiz günlerde atıldı. Yürürlüğe girmesi için 55 Afrika Birliği ülkesinden 22’sinin onaylaması gereken anlaşmaya 22’nci imzayı Gambia koydu. Anlaşmayı daha önce Güney Afrika, Mısır ve Kenya gibi kıtanın büyük ekonomileri de kabul etmişti.

Anlaşma Afrika’nın kendi içinde ekonomisine büyük katkı yapacak. Hem istihdam piyasasında hem de Afrika ülkelerinin kendi arasındaki ticarete önemli bir artış yaşanacak.

Anlaşma sayesinde mal ve hizmetlerin kıtada serbest dolaşımını sağlayacak olan Afrika Birliği, hayata geçireceği Afrika Pasaportu projesiyle de Afrikalıların başka bir Afrika ülkesine vizesiz girmesine imkan verecek. 1,2 milyar insanın yaşadığı ve 2,5 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) sahip Birliğe üye ülkelerin anlaşmayı uygulamaya geçirmesi halinde kıta, ekonomik entegrasyonda büyük başarı elde etmiş olacak.

Şu anda Afrika düzenlemeler ve gümrük vergilerinden örülmüş bir ağa sahip ve bu ülkeler arasındaki ticaretin önünde önemli bir engel. Örneğin Nijerya’nın ticaretinin yalnızca yüzde 10’u diğer Afrika ülkeleriyle yapılıyor. Afrika ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin toplam ticaret içindeki payı yüzde 20 civarında. Avrupa ve Asya’da bu oran sırasıyla yüzde 69 ve yüzde 59.

Afrika ile bağlarını güçlendirme yarışı hızlanırken Türkiye dünyanın en kalabalık ikinci kıtasında hedef büyütenler arasında. Afrika’da 2010-2016 yılları arasında 320 konsolosluk ve elçilik açılırken, bu dönemde Türkiye 26 elçilik ve konsolosluk açılışıyla ilişkilerini en hızlı geliştirenlerden. Bu ticari rakamlara da yansımış durumda. Türkiye’nin Afrika’yla ticaret hacmi 2003-2018 döneminde 4’e katlanarak 20.6 milyar dolara ulaştı. Sahra altı Afrika ülkeleriyle ticaret 2006’dan 2018’e kadar yüzde 216 arttı.

Potansiyeli yüksek sektörler; İmalat, tekstil, perakende ve çelik...

Dünya