logo

‘Batı tipi’ beslenmenin sakıncaları

Araştırmacıların 195 ülkede beslenme şekli, ölüm ve hastalık oranlarını karşılaştırarak yürüttüğü çalışmaya göre dünya genelindeki ölümlerin yüzde 50’si, sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor olabilir. Bu oran kanser, kalp hastalıkları ve diyabetle bağlantılı ölümlerden bile daha yüksek.

Araştırmada, günümüzde her 5 ölümden birine, yüksek tuz ve yağ miktarına karşılık meyve, sebze ve lif yönünden zayıf ‘Batı tipi beslenme’nin neden olduğu belirtiliyor.

Analizde, beslenme alışkanlıklarının et yönünden zenginleştiği ancak lif ve sebze açısından zayıfladığı belirtilirken, ‘fast food’ beslenme biçiminin giderek yaygınlaştığı vurgulanıyor.

NE YERSEK OYUZ

Araştırmada, sigaranın ve sağlıksız beslenme koşullarının neden olduğu ölümler de karşılaştırıldı. Buna göre 2017 yılında, kötü beslenme alışkanlıkları 10 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulurken, sigara 8 milyon kişininin ölümüne neden oldu.

Dr. Ashkan Afshin, “Ne yiyorsak oyuz. Kötü beslenmek tüm yaş, cinsiyet ve ekonomik statüdeki insanları etkiliyor” diyerek durumun ciddiyetini açıkladı.

Dr. Anna Diaz Font ise hükümetleri insanların daha sağlıklı seçimler yapmasını kolaylaştırmaya davet ederken, kötü beslenmenin obezite ve 12 tip kanser riskini arttırdığı yönünde uyardı.

Hürriyet