logo

Konya’da bir obruk daha

Karapınar’da, bugüne kadar oluşan 330 obruğa bir yenisi daha eklendi. 20 metre çapında, 15 metre derinliğinde oluşan obruk yöre halkını tedirgin etti.

Türkiye'nin güncel obruk oluşumunda en tehlikeli alan olarak nitelendirilen Konya'nın Karapınar ilçesinde bir obruk daha oluştu. Yaklaşık 50 bin nüfusa sahip ilçede, yeraltı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle meydana gelen obruklar, vatandaşları tedirgin ediyor. Şu ana kadar irili ufaklı 330'a yakın obruk bulunan bölgede, geçen şubatta 3 obruk oluşmuştu. En son ilçeye bağlı Reşadiye Mahallesi Çakırca mevkisinde tarlada yeni bir obruğun daha oluştuğunu gören çiftçiler, durumu bildirdi. Ekipler tarafından çevresi telle çevirerek güvenlik önlemi alınan obruğun 20 metre çapında 15 metre derinliğinde olduğu belirlendi.

Jeoloji Mühendisi Fetullah Arık, bölgede obruk oluşumuna etki eden temel faktörün doğal jeolojik faktörler olduğunu söyledi.

Karapınar'daki Karacadağ Volkanik Dağı'ndan sızan gazların yer altındaki suya karışarak bazı tabakaların erimesine yol açtığını belirten Arık, "Konya'nın güneyinden Tuz Gölü'ne kadar giden yay şeklinde bir havza olduğunu düşünürsek, bölgede su ile karşılaştığında eriyebilin tabakalar var. Türkiye'deki yağış ortalamasının yarısı kadar yağış alan bölgedeki kuraklığa, kontrolsüz yer altı suyu kullanımı da eklenince obrukların oluşumu hızlanıyor" dedi. Obrukların oluşumuyla ilgili bölgede rapor hazırlandığını kaydeden Arık, mısır ve yonca gibi çok su tüketen ürünlerin yetiştirilmesinin obruk oluşumunu tetiklediği, yer altı suyu kullanımının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sabah