logo

İkinci Beyin Bağırsaklar

Beyin ve bağırsak arasında çok güçlü, iki yönlü bir iletişim mevcut. İkisi de birbiri için vazgeçilmez. Bilim insanları bunun içine mikrobiyatayı da katıyor. Ve buna üçüncü beyin adını veriyor.

Üçüncü beyin mikrobiyata ne kadar sağlıklıklı ise o kadar zeki, o kadar mutlu ve depresyondan uzaksınız. Çünkü, insan beyninde bulunan nörotransmitterlerin (sinir taşıyıcılar) büyük çoğunluğu bağırsak bakterileri tarafından üretiliyor. Bunlara ruh halimizin düzenlenmesinde büyük rol oynayan serotonin de dahil.

Dr. Metin Başaranoğlu'na göre, "İkinci beyin bağırsaklar ama üçüncü beyin de mikrobiyata" dedi.

Sağlıklı beden için sağlıklı mikrobiyataya ihtiyaç var. Bağırsaktaki mikroplar sağlıksız ise yüzde 60 serotanin azalıyor. Bu beyni etkiliyor. Duygusal olarak etkilenip, depresyona giriyoruz. Bunun için liftli gıdalarla beslenmek çok önemli. Günde 35-40 gram lifli gıda o kadar çok mutluluk. Yani mutluluğun sırrı bir parça çikolata da değil. Ayrıca metropol insananın mikrobiyatası sağlıksız.

Sağlıksız mikroplar zihinde değişiklikler yapıp, insanın duygusallığı gidiyor. Kalbi düşünmez oluyor insan. Robotlaşıyor. Sadece uyaranlara yanıt verip, insanlığı duygudan yoksun robotlara çeviriyor" dedi.

Sabah