logo

May anlaşmasını yeniden oylatacak

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) resmi olarak çıkması öngörülen tarih yaklaşırken, AB’den ayrılma sürecinin (Brexit) parlamentosu, Başbakan Theresa May’in Brexit’i erteleme teklifini kabul etti.

Brexit anlaşmasını iki kez reddeden, İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılmasına da karşı çıkan parlamento, son olarak ertelemeye ilişkin önergeyi 412’ye karşı 202 oyla kabul etti. Normal takvime göre 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit’in ertelenmesi, AB üyesi diğer 27 ülkenin tümünün onay vermesi gerekiyor.

Brexit sürecindeki tıkanıklığın giderilmesi amacıyla, İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda süren üç günlük oylama maratonu, dün sona erdi. Salı günü İngiltere ile AB arasındaki Brexit anlaşmasını ikinci kez reddeden parlamento, çarşamba günüyse “anlaşmasız Brexit”e karşı çıkmıştı. Dün akşam kabul edilen önergeyse Brexit anlaşmasının 20 Mart Çarşamba gününe kadar İngiltere Parlamentosu tarafından onaylanması halinde, Brexit’in, bir defa için 30 Haziran’a kadar ertelenmesinin talep edilmesini öngörüyor. Parlamentosu şayet anlaşmayı Çarşamba gününe kadar onaylamazsa, AB liderleri, Perşembe günü başlayacak zirvelerinde İngiltere’den Brexit’in neden ertelendiğiyle ilgili net bir açıklama istemeleri gerekecek.

Milliyet