logo

Tuzu azaltma rehberi

Ambalajlı gıda ve içeceklerdeki tuz oranı dört yılda kademeli olarak azaltılacak. Tuz azaltma müdahalelerine harcanan her bir Türk Lirası için 88 TL tasarruf edilmesi hedefleniyor

TUZ BÖBREK ZEHRİDİR

Dr. Kenan Ateş, Türkiye’de yedi yetişkinden birinin böbrek sorunu yaşadığını belirterek, “Dünyada 850 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 10 milyon böbrek hastası var. Tuz bir böbrek zehridir, tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur” dedi.

Ateş, kronik böbrek hastalığı boyutunun Türkiye için dünya genelinden biraz daha vahim gözüktüğünün ifade ederek, “Halen tüm dünyada yaklaşık 3 milyon kişi diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürüyor. Bu sayının gelecekteki 10 yıl içinde 5.5 milyona ulaşması ve toplam tedavi maliyetinin 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış 80 bin hasta bulunuyor. Halen hastaların yüzde 80’den fazlası diyaliz ile yaşamını sürdürüyor.

Kamuoyunda insanların en çok kafasının karıştığı şey tuzdur. Tuz bir böbrek zehridir. Tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur. Tuz az tüketilmelidir, karbonhidrat ve yağ ölçülü tüketilmelidir. Sigara da bir böbrek zehiridir. Sigara içenler de böbrek sağlığı açısından risk altındalar” diye konuştu.

Milliyet