logo

Bazı yırtıcı kuşların soyu tehlikede

ABD Utah Üniversitesi'nden Dr. Çağan Şekercioğlu'nun 2000 yılından itibaren 11 bin kuş türüyle ilgili 2 milyondan fazla veriyi kapsayan dünya kuşları veri tabanı, 7 bilim insanıyla analiz edildi.

Analiz sonuçlarına göre akbaba, kartal, doğan ve baykuş gibi 557 yırtıcı kuş türünün üçte birinin soyunun tehlikede veya tehlikeye girmek üzere olduğu belirlendi.

Soyu tehlikede olan kuş türlerinden Türkiye'dekilere de vurgu yapan Dr. Şekercioğlu, bunların küçük akbaba, bozkır kartalı, ulu doğan, büyük orman kartalı, şah kartal, küçük kerkenez, kızıl çaylak, kara akbaba, bozkır delicesi, ala doğan ve sakallı akbaba olduğunu belirtti.

Bilimsel makalelerin üçte birinin soyu tehlikede olmayan 10 yaygın yırtıcı kuş türü üzerine olduğunu da belirten Dr. Şekercioğlu, "Yüzlerce tür araştırılmıyor ve bunların birçoğu soyu tehlikede olan tropik kuş türleri ve ada endemikleri" dedi.

Şekercioğlu, "Ada endemiği ve soyu tehlikede veya tehlikeye girmek üzere olan tropik kuşlar arasında ise boy ve kanat alanı olarak dünyanın en büyük kartalı olan Filipin kartalı, Java şahin kartalı, Flores şahin kartalı, Papua kartalı, Galapagos şahini, Havai şahini, Ridgway'in şahini, Küba kara şahini, Madagaskar balık kartalı, Henst'in çakırkuşu, küçük bubuk baykuşu, Sumba bubuk baykuşu ve Ryükyu ishak kuşu gibi çok önemli ve ilginç kuşlar var" diye konuştu.

Hürriyet