logo

Ucuz enerji çağı bitti, ama mevcut ekonomik sistem bunu algılamıyor

Ucuz enerji çağı sona erdi. Kapitalist düşünce insanlığın karşı karşıya olduğu dev sorunları çözmekte kifayetsiz kalıyor.

Finlandiyalı bir grup bilim insanı yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmaya göre, kapitalizm sisteminin sonu gelmiş durumda. Dünya kaynaklarının sorumsuz tüketimi ve enerji kaynaklarının verimsizliği sonucunda, küresel ekonominin radikal bir dönüşüm geçirmesi bekleniyor.

Bir yandan küresel ısınma ve türlerin yokoluşu hız kazanırken, diğer yandan dünya genelinde ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin hızla artığına dikkat çeken araştırmaya göre; ekonomik büyümenin yavaşlaması, işsizlik, küresel ısınma, artan borçlanma, yolsuzluk, göç gibi sorunlar birbirinden bağımsız gibi görünse de, aslında her biri bir diğerini tetikliyor.

Araştırma, içinde bulunduğumuz yeni çağın, verimsiz fosil yakıt üretimi ve küresel ısınmanın artan maliyetlerin bir ürünü olduğunu savunuyor ve alışmış olduğumuz hızlı ekonomik büyümenin, ucuz enerji seçeneğinin bitmesiyle sona ereceğini öngörüyor. Bildiğimiz konvansiyonel kapitalist düşünce sistemi ise, bu yeni çağın ekonomisini anlamakta, öngörmekte ya da bu ekonomi için çözüm üretmekte kifayetsiz kalıyor.

Dünya