logo

Körfez ülkelerinden kısa kısa...

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan,  Birleşik Arap Emirlikleri gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Körfez’de KDV yaygın hale gelecek...

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra, Bahreyn’in de vergi gelirlerinde yılda 25 milyar dolardan fazla kazanma hedefiyle % 5 Katma Değer Vergisi uygulamasına geçmesi bekleniyor. Bir takvim açıklamamakla birlikte, Katar, Umman ve Kuveyt’in de 2019’da KDV’li hayata geçmek gündemlerinin bir parçası.

BAE uzun süreli vize uygulaması başlıyor...

BAE Bakanlar Kurulu kararıyla, yabancı yatırımcı ve iş adamlarına % 100 mülkiyet hakkı ve 10 yıl ikamet vizesi verilmesi uygulaması başladı. BAE'de bulunan şirketlerin tam mülkiyeti şu anda serbest bölgelerle sınırlı olsa da, yeni yasanın Körfez ülkesinde yerel şirketler kurmak veya yerel şirketler edinmek isteyen yabancı yatırımcıları çekmesi bekleniyor.

Ayrıca tıp, bilim veya araştırma alanlarında çalışan yatırımcı, girişimci ve uzmanlara 10 yıl, başarılı öğrencilere ve ailelerine, eğitimlerini tamamlamalarından sonra beş yıl vize başvurusunda bulunabilecekler. Yatırımcılar BAE'deki yatırımlarının büyüklüğüne bağlı olarak beş veya 10 yıllık oturma vizesi almaya hak kazanacak. Yatırımcının eşi, çocukları, şirketin yönetici direktörü ve bir danışmanı da aynı zamanda uzun vadeli vizeler alabilecek.

Suudi Arabistan lokantaları menülerine kalori bilgisi de ekleyecek

Suudi Arabistan'daki yiyecek işletmelerinin, sundukları ürünlerin kalori içeriğini menülerinde göstermeleri gerekiyor. 1 Ocak'tan itibaren Suudi Gıda ve İlaç Kurumu (SFDA), İlgili Bakanlık ve Tüketiciyi Koruma Derneği ortaklığında başlatılan uygulama ile öğünlerin besin değeri hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

SFDA’nın yeni düzenlemesine göre, kaloriler, protein, vitaminler, mineraller, toplam yağ, doymuş yağ, kolesterol, sodyum, toplam karbonhidratlar, toplam şeker ve ilave şeker hakkında bilgiler, menülerde müşterilere sunulacak.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel