logo

İmar Barışı için 6 aylık süre daha

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 8 Haziran’da yürürlüğe girip 31 Aralık’ta sona erecek İmar Barışı başvurularını 6 ay daha uzattı. Bakan Murat Kurum, 28 Aralık’ta yaptığı açıklamada yaklaşık 9 milyon 500 bin kişinin İmar Barışı’ndan faydalandığını söylemiş, 14 milyar liralık tahsilat yapıldığı bilgisini paylaşmıştı.

İmar barışı ile vatandaşlar şu haklardan faydalanacak:

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar imar barışına başvurabilecek ve Yapı Kayıt Belgesi alacak. İmar barışı kapsamında, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi’nin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde üç oranında kayıt bedeli alınacak. 100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar 2 bin 250 liradan başlayacak.

Dünya