logo

Arı kovanından gelen şifa: Propolis

Propolis, kovanlardan çıkan mucizevi şifa kaynağı. Arıların bitkilerden topladığı ve kovanların yalıtımında kullandıkları reçinemsi doğal bir madde. Arıların doğadan topladığı bu maddenin faydaları halk arasında çok fazla bilinmiyor.

Araştırmalara göre propolis, çok yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Bu özelliği ile propolis, doğadaki en güçlü antibiyotik olarak biliniyor. Havaların soğuduğu dönemlerde vücut direncini artırıyor, hastalıklara karşı koruyor.

Kovanlarda balmumu içerisinde bulunan propolis, ancak laboratuvar ortamında ayrıştırılabiliyor ve tüketime uygun hale getiriliyor.

Diyetisyen Sinem Akgün, propolis ve kullanımı hakkında şu bilgileri verdi: "Sıvı şeklinde olanlar suda çözünen formda oluyor çoğunlukla. Suya, bitki çayına, kahveye damla şeklinde uygulanarak kullanılabiliyor. Çözünmeyen formları yoğurda, ekmeğe, pekmeze daha koyu kıvamlı besinlere eklenerek kullanılabiliyor."

Akgün, propolisin çeşitli enfeksiyonlarda, özellikle kış aylarında çok sık karşılaşılan grip, nezle gibi rahatsızlıklarda kullanılabileceğini belirtiyor.