logo

Norveç deniz ürünlerinde öne çıkıyor

Norveç, dünyanın ikinci en büyük deniz ürünü üreticisi konumunda. 2017 yılında 2.6 milyon ton deniz mahsulü ihraç ederek bir rekora imza attı. Her gün, dünya genelindeki 140 ülkede 36 milyon öğünde, Norveç’ten gelen deniz ürünleri tüketiliyor. Bu başarının sırrı ise Norveç’te balıkçılık ve balık yetiştiriciliğinin sadece bir sanayi değil; bir yaşam biçimi olması.

Ülkede balıkçılığın geçmişi bin yıl öncesine dayanıyor. Günümüzde yaklaşık 6 bin kayıtlı balıkçı gemisi ve 800 tesis ile bu geleneği sürdüren Norveç’in kıyı şeridinde yaşayanların yaklaşık yüzde 90’ı balıkçılıkla uğraşıyor.

Asıl önemli olan konu ise, Norveç’te balıkların kimsenin “malı” olarak görülmemesi ve tam tersine, gelecek nesillere bırakmak için “göz kulak” olunan canlılar olarak değerlendirilmesi.

Bu sayede ülkede, gelecek nesiller için deniz ürünlerini koruyan bir sanayi oluşturulmuş durumda.

Zengin doğal kaynakları, balıkçılığa olan kültürel yatkınlığı, sürdürülebilir kaynak yönetimi Norveç’in küresel başarısındaki en önemli faktörler olarak ön plana çıkıyor. Norveç, en büyük deniz ürünü üreticilerinden biri olmasının yanı sıra, deniz araştırmaları, balıkçılık düzenlemeleri, deniz ve kıyı balıkçılığı alanlarının korunmasında da çok önemli bir rol üstleniyor.

Norveç deniz endüstrisi, sektör uzmanları tarafından dünyanın en sürdürülebilir endüstrilerinden biri olarak görülüyor. Bilimsel araştırma ve düzenleme maliyetlerinin tümü, ihracattan gelen satış vergileri ile sanayi tarafından ödeniyor. Tüm üreticilerin, aynı zamanda endüstrinin kendi düzenleyicileri gibi finansör olması, paydaşların çıkarlarının dengelenmesine yardımcı oluyor.

Ülke, bu stratejinin sonucunda, teknolojinin de katkılarıyla, üretim hacmini hızla artırmayı başarmış. Bugün Norveç’in deniz ürünlerinin yaklaşık yüzde 95’i başta Avrupa Birliği olmak üzere 150’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Ana ihracat mallarından biri olan çiftlik somonu ise küresel bir başarı hikayesi olarak ön plana çıkıyor.

Bugün, Norveç’in en önemli gelir kaynağı petrol; ama görülen o ki, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda önümüzdeki dönemde balık üreticiliği çok daha fazla ön plana çıkacak.

Dünya