logo

Almanya'daki yeni göç yasası, Balkan nüfusunu tehdit ediyor

Almanya'da 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe konması beklenen ve Balkan ülkelerinden insanlara Almanya'da istihdam edilme kolaylığı sağlayacak yasa, bölge halkları tarafından sabırsızlıkla beklenirken, büyük bir kesim yaşanabilecek tehlikenin henüz farkında değil.

Almanya'nın Saraybosna Büyükelçiliğince yapılan açıklamada, bu yasanın hazırlık aşamasında bulunduğu, detayları değerlendirmek için henüz erken olduğu ifade edildi. Bosna Hersek Entegrasyon Birliği Müdürü Mirhunisa Zukic, göç yasanın yürürlüğe girmesiyle Bosna Hersek'in büyük tehlike altına gireceğini vurgulayarak "Mühendislikler başta olmak üzere birçok meslekten insanımızı kaybedeceğiz. Bosna Hersek'i son 5 yılda 170 bine yakın kişi terk etti." dedi.

Sırbistan İşçi Kurumundan alınan bilgiye göre, Sırbistan'dan AB ülkelerine en fazla göçün yaşandığı alan sağlık olurken, sağlık çalışanlarını kamyon şoförleri izliyor. Balkanların nüfus bakımından en küçük ülkesi olan Karadağ'da da Almanya'ya göç konusu gündemde.

Karadağ'dan Almanya'ya göç ettiği, özellikle inşaat, gastronomi ve yaşlı bakımı alanlarında çalışmak için başvuru aldıkları ifade edildi. AB üyesi olduğu 2013'ten beri Hırvatistan'dan da 300 bine yakın kişi diğer AB ülkelerine göç etti.

AA