logo

Havadan maden haritası çıkarılacak!

Maden ve yer altı zenginlikleri üzerinde çalışmalar yapmak üzere, “Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi” ile birlikte maden arama ve sondaj çalışmalarının nokta atışlarla yapılacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’nin maden kaynaklarının adeta röntgenini çekiyoruz. Aralık ayından bugüne ülkemizin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerini tamamladık.

Şimdiye kadar bu kapsamda iki uçakla toplamda bin 500 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdik. Uçuşlar yüzeye oldukça yakın olacak şekilde nominal 200 metre yükseklikte gerçekleştiriliyor” dedi.

Türkiye’nin jeofizik haritasını çıkararak maden arama çalışmalarımızdaki yeni atılımı daha önce ilan ettiklerini hatırlatan Dönmez, “Proje kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planladığımız 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık. Hedefimiz 500 bin kilometre karenin taranmasıydı. Bu rakamı yıl sonuna kadar 700 bin kilometrekareye çıkaracağız.

Çevresel ve fiziki koşulların imkânsızlığı nedeniyle maden arama ve tespit çalışmalarının yapılamadığı bölgeler de dâhil olmak üzere bütün Türkiye’nin havadan jeofizik haritalarını oluşturarak potansiyel alanları tespit edeceğiz” dedi.

Dünya