logo

Gelir düştükçe telefon kullanımı artıyor

Türkiye ve Avrupa ülkeleri mukayese edilerek, mobil telefon kullanımıyla ilgili yapılan araştırmaya göre gelir düzeyi düştükçe telefonda konuşma süresi artıyor.

Geçen yılın son çeyrek dönemi verilerine göre, mobil aboneler ayda ortalama 442 dakika telefonla konuştu. Bu süre, Avrupa ülkeleri ortalamasında 231 dakika. Mobil telefonlara günlük bakma sıklığı ve telefonu gece kontrol etme oranları bağlamında da gün içinde telefona bakma sıklığının Türkiye’de Avrupa ortalamasının üstünde olduğu belirlendi. Buna göre, Türkiye’de mobil kullanıcıların yüzde 78’i gün içinde çalmasa bile telefonunu kontrol etme ihtiyacı hissediyor. Bu oran, Norveç’te yüzde 64, İspanya’da yüzde 52, Hollanda’da yüzde 47, İtalya’da yüzde 42 seviyesinde.

‘Akıllı telefon akıllıca değil’

Öte yandan, ABD’nin Georgetown Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, akıllı cep telefonu sahibi olmanın pek de ‘akıllıca’ olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmada, akıllı cep telefonu bulunanların olmayanlara oranla daha az gülümsediği ve daha nadir sosyal ilişki kurduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırma, birbirini tanımayan 90 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmaya başkanlık eden uzman Kostadin Kushlev, vardıkları sonucu şöyle özetledi: “Akıllı telefonlar, insanların en yakınlarındaki sosyal çevreleriyle daha az temas kurmalarına yol açıyor.”

Dünya, Hürriyet