logo

Çay ve kahveyi azalt bel ağrısından kurtul

Bel ağrısı çekenleri uyaran Sağlık Bakanlığı, ‘Uzun süre ayakta durmayın, çay ve kahve tüketimini azaltın, düzenli egzersiz yapın, kilo verin’ dedi.

Sağlık Bakanlığı, bel ağrısı çeken vatandaşlara uyarıda bulundu. Vatandaşlardan mekanik bel ağrısına karşı her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersiz yapmalarını isteyen bakanlık, “Ayakta uzun süre durmaktan kaçının. Çay ve kahve tüketimini azaltın” önerisinde bulundu.

Bakanlık, bel ağrısının oldukça sık görülen, yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıplar nedeniyle topluma maliyeti yüksek önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti.


Nasıl korunacaksınız?

Bel ağrısının bir aktivite (ağır kaldırma) ya da travma (düşme, çarpma) sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabileceğini anlatan Bakanlık, dünyada yapılan araştırmalarda insanların yüzde 80’nin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadığının görüldüğünü söyledi.

Sağlık Bakanlığı uyarısında, en sık görülen ağrı tipinin mekanik bel ağrısı olduğu bilgisini verdi ve bu ağrıdan korunmak için şu önerilerde bulundu:

- Her gün düzenli olarak bel ve karn kaslarını güçlendirici egzersizler yapın.

- Ağır nesneleri; beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırın.

- Ayakta uzun süre durmayın.

- Çay ve kahve tüketimini azaltın.

- Stresle başa çıkma yöntemleri geliştirin.

Kilo vermek riski azaltır

- İşiniz gereği oturuyorsanız, yarım saatte bir kalkıp vücudunuzu esnetin.

- Yürüyüş ve yüzme bel ağrısını önlemede uygun sporlardır.

- Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma ve sonrasında da esneme egzersizlerini yapmaları sakatlıkların önlenmesinde önemli.

- Kilo vermek bel ağrısı riskini azaltır.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan uyarılarda Ankilozan Spondilit (AS) hastalığıyla ilgili ise şu bilgiler verildi: “AS, özellikle omurgayı etkileyen, ağrılı, kronik, ilerleyici, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit’in 8-45 yaş arası başlayabileceği bilinsede genellikle 15-30 yaş arası daha sık ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasında en önemli faktör genetik yatkınlıktır.”

Milliyet