logo

Yapı Kayıt Belgesi koşullarında değişiklik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğde değişiklik yaptı. Enerji üretim tesisleri için belirlenen arsa maliyet bedeli metrekare başına 2 milyon lira olarak belirlendi.

Eski tebliğde sadece GES’ler için metrekare başına 100 bin lira üzerinden hesaplama yapılması öngörülüyordu. Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi; yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için düzenlenecek.

Yapı kullanma izni bulunan yapılarda ise ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı veya yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise yapının tamamı için verilecek. Hisseli taşınmazlarda arsa emlak vergisi hesaplanırken, yapı maliklerine ait hisse oranları üzerinden hesaplama yapılacak.

Aynı düzenlemeyle yapı yaklaşık maliyetleri belirleme esaslarında da değişiklik yapıldı. Daha önce sadece güneş enerjisi santralleri için MW başına 100 bin lira olan birim maliyet bedeli, yeni tebliğde tüm enerji tesisleri için geçerli olmak üzere metrekare başına 2 milyon lira oldu.

İskele, liman, tersaneler için ise metrekare birim fiyatı bin 500 lira olarak tespit edildi.

Tebliğe yapılan ekleme ile ibadethaneler ile merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari amaçlı kullanmadıkları yapıları için belge bedeli alınmaması hükme bağlandı.

Dünya