logo

Aşırı sıcak hava trafoları patlatıyor

Türkiye'de, 2018 Ocak-Temmuz aylarını içeren 7 aylık ölçümlere göre ortalama sıcaklığın 15 derece olduğu tespit edildi. Bu da 2018'i, son 47 yılın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçirdi. 2018 yılı içinde en yüksek sıcaklık ise Temmuz ayında 47.4 derece ile Cizre'de ölçüldü.

Küresel ısanma coğrafyaların iklimlerinde keskin değişiklikler yaparken, doğal afetlerin yanında ülkelerin altyapılarında da arızalara büyük kazalara neden oluyor.

Özellikle kapalı alanlarda bulunan trafolar aşırı sıcaktan dolayı ısınabiliyor. Sonrasında ise trafolarda patlamalar meydana geldiği görülüyor. Trafo patlamalarından evinizi koruyabilmek için mutlaka elektrik panonuzda aşırı gerilim sönümleyici taktırmanız gerekiyor. Bu durum, işyerleri ile evlerin elektrik panolarında da sorun oluşturuyor. Bu nedenle bilhassa elektrik panolarının bakımının yapılması gereklidir. Çünkü evlerde kullanılan elektrikli cihaz sayısı artıyor ancak kullanılan elektrik panosu aynı kalıyor.

Halbuki aşırı sıcak havalar evlerdeki elektrik panolarını da etkilemektedir. Doğal olarak geçen normal akımdan dolayı panolarda da bir ısınma söz konusu. Eski tip panoların yenisi ile yönetmeliğe uygun olarak değiştirilmesi gerekiyor. ”

Milli Gazete