logo

Cipse elinizi bile sürmeyin!

Gıdalar kızgın yağda pişirildikleri zaman içlerinde akrilamid denen kanserojen bir madde oluşur. Fazla kızartılmış, yanmış ekmeklerde de oluşabilen bu madde söz konusu olduğunda en büyük tehlike ise cipslerden geliyor.

Lamı cimi, uçarı kaçarı yok. Şu bilgi kesindir: Yağda veya fırında kızartılmış, yanma noktasına kadar ısıl işlemden geçirilip çıtır çıtır, kıtır kıtır hale getirilmiş her besin sağlık açısından riskli ve tehlikelidir.

Eğer kızartılmış olan o gıda bir tahıl ya da patates ürünü ise tehlike daha da büyük demektir. Zira bu gibi gıdalar yakıldıkları ve/veya kızgın yağda pişirildikleri zaman içlerinde akrilamid denen kanserojen bir madde oluşur.

Fazla kızartılmış, yanmış ekmeklerde de oluşabilen bu madde söz konusu olduğunda en büyük tehlike ise cipslerden geliyor.

Çocuklarınızın sağlığını korumak istiyorsanız onları cips paketlerinden uzak tutmak zorundasınız.

Bunlar çoğu bakkal ve marketlerde, üstelik de güneşin altında, kapı önünde tutuluyor.

O güneşin ve sıcağın etkisi ise alüminyum paketlerin içindeki bu ürünleri tam bir sağlık tehdidine dönüştürüyor.

Neticede risk katlanıyor. Son derece zararlı olan trans yağlarla yüklü cipsler, aynı zamanda tam anlamıyla bir yağ deposu.

Hepsi birer kalori bombası. Kilo tetikçisi.

Tüm bunların üstüne bir de bu kanserojen maddeyi eklediğinizde sanırım tehlikenin büyüklüğünü fark ettiniz.

Bir süre önce Amerikan Gıda Dairesi, içinde en çok akrilamid bulunan yiyecekler listesini yayınladı. Dünyanın en önemli kahve üreticilerinden birinin ürünlerinde yüksek miktarda akrilamid bulunduğu ortaya çıktı.

Özellikle kafeinsiz olanlarda durum daha vahim. Ama tabii birincilik yine cips paketlerinde... Vücudunuzun, genetiğinizin kesinlikle tanımadığı bu gıdalar gastrit ve safra kesesi problemlerinin de başlıca sebebi.

Sağlıklı bir yaşam sürmek, sağlıklı beslenmek istiyorsanız bunları hayatınızdan çıkarın.

Hürriyet / Osman Müftüoğlu