logo

Mangal yaparken dikkat!

Son kullanma tarihi geçmemiş, bakanlık onaylı ve paketli etlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Muammer Göncüoğlu, eti tekrar tekrar çözdürüp dondurmamak gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda tüm mangal severlerin düştüğü yanlışlara karşı önemli bir uyarıda bulundu. Mangal yapanlara ateşe damlayan etlerin yağlarından çıkan dumana dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Göncüoğlu, "Pişirme esnasında etlerin yağlarının ateşe damlaması sonucunda meydana gelen duman içerisinde insan sağlığı açısından büyük risk taşıyan polisiklikaromatik hidrokarbon (PAH) oluşmaktadır.

Bu nedenle pişirmede mesafe ve mangal ateşi özelliklerine dikkat edilmelidir. Ateşe çok yakın, alevle direk temas gibi hususlar PAH oluşum riskini arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

Mangal yapımında genelde tavuk etinin tercih edildiğini söyleyen Göncüoğlu, "Mangal yapımında tavuk etlerinin hazırlamasında ve pişirilmesinde çiğ et ile temas eden alet-ekipmanın (bıçak, kesme tahtası, kaplar, maşa) sebze, meyve gibi direk tüketilecek gıdalar için kullanılmamasına özen gösterilmeli, çiğ et temasından sonra eller sabun ile yıkanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Sabah