logo

Liselerde nakil süreci

Liseye yerleşemeyen ya da girdiği okulu değiştirmek isteyen adaylar için şimdi de nakil süreci başlıyor. Ancak eğitimciler MEB’in kılavuzuna göre yerleşenlerin nakillerde şansının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Çünkü bu öğrencilerin yapacağı üç tercihte okul türü, kayıt alanı zorunluluğu yok.

Hiçbir yere giremeyenlerin üç tercihinden ilk ikisi ise kayıt alanından olacak ve aynı okul türünden en fazla iki lise seçilebilecek.

Nakil takvimi

Dört dönemde yapılacak nakil başvuruları 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül’de alınacak. Sonuçları sırasıyla 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül’de açıklanacak.

Her dönemde öğrenciler Liselere Geçiş Sınavı (LGS), adrese dayalı yerleştirme ve pansiyonlu okullar için en fazla üçer okul seçebilecek.

Boş kontenjanlar

Tercihler, boş kontenjana bakılmaksızın bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. İşlemler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Düzeltme, iptal için süresi içinde okul müdürlüğüne başvurulacak.

Adrese dayalı okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede girenlerin, kayıt alanından okul ve farklı lise türü yazma zorunluluğu yok.

Hiçbir tercihine giremeyenler için süreç

Tercihlerine yerleşemeyenler, nakillerde ilk ikisini ‘kayıt alanı’ndan seçmek koşuluyla en fazla üç okul tercihinde bulunabilecek. Aynı okul türünden (Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu, Anadolu imam hatip) en fazla iki lise yazabilecek.

Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde bu dönemde ‘Mesleki Eğitim Merkezleri’ni de tercih edebilecek.

Yerleştirme sonucunda okullara kayıt -açık lise ve yetenek sınavıyla öğrenci alanlar hariç- sistem tarafından otomatik yapılacak.

Hürriyet