logo

Siber güvenlikte yerli firmalar tercih edilmemekten şikayetçi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı öncülüğünde çalışmaları başlatılan Siber Güvenlik Kümelenmesi için yapılan analizde, yerli firmaların en fazla tercih edilmeme-pazara erişim sıkıntısı yaşadığı tespit edildi.

Firmaların yeterli kalitede ürün (yazılım-hizmet) sağlıyor olmalarına karşılık, bilinirliklerinin az olması hatta alışkanlıklar nedeniyle yabancı ürünlerin tercih edildiği belirtildi.

Öte yandan, kullanıcılar yönünden yerli firmaların bazen sürdürülebilirlik sorunları yaşadıkları, hatta ürün satın alınan firmanın kapanmasıyla dahi karşılaşılabildiği bilgisi verildi. Kümelenmenin bu kapsamda, pazara erişim, insan kaynağının geliştirilmesi, iletişim, teknoloji izleme ve strateji, eğitim ve destekler, finans kaynakları alanlarında çalışma grubu kurmayı kararlaştırdı.

Kümelenme kapsamında öncelikler arasında pazara erişim önemli bir yer tutacak. Yerli firmaların ve ürünlerin desteklenmesi bu aşamada önemli bir yer tutuyor. Kümenin uluslararası işbirliklerine girmesi de bu yaklaşım çerçevesinde değerlendiriliyor.

Yerli firmaların pazarlama sorunları arasında gösterilen istikrarlı firmalara yönelik olarak ise Sektörel Kapasite Geliştirilmesi stratejisi kapsamında yine pazarlamaya destek olabilecek faaliyetler öngörülüyor. Buna göre, 1 yıl içinde ürünlerin testlerinin yapılabileceği bir laboratuvar/test merkezi kurulması bulunuyor.

Dünya