logo

'İmar Barışı'nın usul ve esasları belli oldu

Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğ, kamuoyunda bilinen ismiyle 'İmar Barışı', yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Yapı Kayıt Belgesi müracaatı, bu belgenin bedelinin hesaplanması ve ödenmesi, belge verilen Hazineye ait taşınmazların satışı, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsıyor.

Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek.

Tebliğle, gerektiği durumda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi için müracatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

İmar Barışı’nda başvurular 24 saat içinde sonuçlanacak

İmar Barışı’yla ilgili bakanlığa gelen soruları cevaplayan Mehmet Özhaseki, Türkiye’de 26 milyon 358 bin bağımsız birim olduğunu, düzenleme kapsamına giren birim sayısının ise 13 milyonun üzerinde olduğunu aktardı. Bunların önemli bir kısmının ise imarın çok ciddiye alınmadığı 1950-2000 yılları arasında yapıldığını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bunların yıkılmasının doğru olmadığı için bu çözümü bulduklarını bildirdi.

İnternet üzerinden yapılan başvuruların normal şartlarda 24 saatte sonuçlanacağını dile getiren Mehmet Özhaseki, hapis cezasıyla ilgili uyarıda da bulundu. Bakan Özhaseki, “Yargıtay, imar kirliliğine sebep olanlara verilen 1-5 yıl arasındaki hapis cezalarının ertelenmesini ortadan kaldıran bir karara imza attı” diye konuştu.

AA, Dünya