logo

Körfez ülkelerinden kısa kısa...

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan bazı haberler...Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

BAE’den Vize Hamlesi

Birleşik Arap Emirlikleri, bilimsel gelişimi desteklemek için kamu ve özel sektörde çalışan bilim insanı, doktor, mühendis gibi uzmanlaşmış yabancılara on yıllık oturma izni vererek bu alanda cazibe merkezi olmayı hedefliyor. Bu arada ekonomik canlılığı sağlamak için yabancı yatırımcılar da bu kapsamda 10 yıl oturma izni alabilecek. Bu alanda bir diğer gelişme ise öğrenci vizesinin 1 yıldan 5 yıla çıkarılması. BAE üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenciler artık her yıl vize yenilemek zorunda değil. Beş yıllık öğrenci vizesine ilave olarak, yüksek akademik başarı gösterenlerin vizeleri 10 yıla kadar uzatılabilecek.

Umman’ın Güneyinde Kasırga Alarmı

Hint Okyanusunda şiddetli rüzgar ve fırtına olarak başlayan Mekunu, tropikal kasırgaya dönerken, Umman’ın güneyinde yer alan Dhofar Bölgesinde teyakkuza geçildi. İlk tahminlerde kasırganın kıyıya uzak olarak geçeceği duyurulurken, Mekunu’nun yön değiştirmesiyle kıyıya yaklaşma ihtimali artınca güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Bölgedeki devlet hastanesi boşaltıldı, havaalanı ulaşıma kapandı.

BAE’de Yabancılar Şirketin Tamamına Sahip Olabilecek

Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti, yabancılar için daha çekici bir yatırım seçeneği olabilmek için, ülkedeki kefalet sistemini esneten bir düzenlemeye gidiyor. Yeni düzenleme ile birlikte yabancı yatırımcı, BAE’de kurduğu şirketin tüm hisselerine sahip olabilecek.  

Yeni bir Salgına Karşı Uyarı

Körfez Ülkeleri Sağlık Bakanlıkları vatandaşlarını Hindistan’ın Kerala eyaletinde gözlenen NIPAH virüsüne karşı dikkatli ve tedbirli olmaya çağırdı. Hindistan’ın güneyinde bulunan Kerala Eyaleti, Körfez’den pek çok ziyaretçinin tercih ettiği bir turistik merkez. Buna ilave olarak Kerala kökenli Hindistanlılar, Körfez Ülkelerindeki yabancılardan önemli bir kısmını oluşturuyor. NIPAH virüsüna bağlı olarak bugüne kadar 10 ölüm vakası bildirildi.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel