logo

Yapılandırma paketi TBMM'ye gönderildi

TBMM’ye sunulan düzenlemeyle vergi borcu yapılandırması bir kez daha Türkiye’nin gündemine gelecek. Düzenlemeye göre, 31 Mart 2018 tarihi esas alınmak üzere vergi ve prim alacakları da kapsamda.

Borçları için toplam süre olarak 36 aya kadar taksitlendirme yapabilecek olan mükellefler, peşin ödemede indirim avantajından yararlanacak.

Kaçak durumdaki yapıları ve Hazine arazisine açılan tarlaları yasal hale getiren düzenleme, belediyelere de 144 ay vadeye kadar borç yapılandırma olanağı sunuyor.

- Tasarıyla, genç girişimcilere prim desteği getiriliyor. İş yeri açan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük girişimcilerin bir yıllık sigorta primleri, aylık prime esas kazançları, günlük prime esas kazanç alt sınırının 30 katını geçmemek üzere Hazine tarafından karşılanacak.

- Emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti tesis ettirerek çalışmaya devam edenler, ödemeleri gereken sosyal güvenlik destek prim borçlarını ödemeyecek.

- Fazla veya yanlış ödendiği tespit edilen emekli aylıklarıyla ilgili alacaklar da yapılandırılacak.

- Bağ-Kur borçlularına da yapılandırma imkanı tanınacak.

İmar mevzuatına aykırı yapılar kayıt altında

- Düzenlemenin imar barışı bölümüne göre; ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Bu belge verilen yapılarla ilgili yıkım kararları uygulanmayacak, idari para cezaları iptal edilecek.

- Düzenleme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31 Aralık 2018’e kadar başvurulması gerekiyor.

- Yapı Kayıt Sistemi’ne kayıtta, yapı sahibinin beyanı esas alınacak.

- Kaçak yapısını kayda geçirmek isteyenlerden arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 harç alınacak.

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

- Maliklerin yarısı onay verirse, yapı kullanma izin belgesi olmasa da binaya kat çıkılabilecek.

Trafik cezaları yapılandırılacak

- Mart 2018 ve öncesine ilişkin olup tahakkuk ettiği halde ödenmemiş sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi yapılandırma kapsamında olacak.

- Sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar, 31 Aralık 2018’e kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılacaklar.

- 31 Mart 2018’ten önceki döneme ilişkin vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, Trafik Kanunu, referandum yasası, RTÜK Kanunu kapsamındaki idari cezalar yapılandırmaya alınacak.

- Belediyeye su borcu da yapılandırma kapsamında.

Milliyet