logo

Av sezonu bitti sorular bitmedi

Son yılların en verimsiz balık avı sezonu 15 Nisan’da sona erdi. Ağlar beklenen bereketle teknelere çekilemediği için pek çok balıkçı sezonu şubat ayında kapatmak zorunda kaldı. Uzmanlar, tükenişin nedenlerini değerlendirdi.

Yaklaşık 19 bin balıkçı teknesi, 1 Eylül 2017’de hamsi, palamut ve istavrit gibi pek çok balığı avlamak için 8 bin 337 kilometrelik kıyı şeridimizden denize açılmıştı. Fakat bu sezon da balık miktarı ve çeşidindeki azalma balıkçılara ve tüketiciye olumsuz yansıdı. 228 gün boyunca denizde kalan balıkçılar istediği miktar ve çeşitlilikte balık tutamazken, sofraların vazgeçilmezi hamsi bile tezgahlarda 20-25 TL’den satıldı.


Tükenişin sebepleri

Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Meriç Albay, azalışın nedenlerini değerlendirerek, “Son 30 yılda teknelerin boyları uzadı, av teknolojisi ilerledi. Fakat pek çok ekonomik balık türünün avı azaldı. Balıkçıların kurallara uymaması, yasal boyun altında balık tutulması, Marmara Denizi’nde ışıkla avcılık yapılması balık stoklarına ciddi zarar vermiştir. Ayrıca uzun yıllardan beri evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan denize verilmesi su kalitesinde ciddi oranda bozmuştur. Kirlenme ile besin zinciri etkilenerek balık stokları zarar görmüştür” dedi.


Milliyet